Teljes kiőrlésű kenyér
Csak egyszer kellett bátorságot venni, és csak teljes kiőrlésű lisztből készíteni kenyeret - azóta csak így csinálom. Nagyon meglepődtem, mert mostmár sokadjára sütöm, de az első alkalomtól kezdve mindig nagyon puha, könnyen kezelhető és finom.
- fél élesztő (25 g)
- 3 dl meleg víz
- 1 kk cukor
- 380 g teljes kiőrlésű liszt (+10-20 g a gyúráshoz)
- 20 g olaj
- 1 ek durvára tört dió
- 1 ek lenmagőrlemény
- 2 kk só
Az élesztőt langyos vízben, a cukor hozzáadásával felfuttatjuk (kb.10 perc). Ehhez hozzáadjuk a sót, lisztet, olajat, és ízlés szerint még magvakkal dúsíthatjuk: nálam a lenmagőrlemény és a durvára tört dió vált be. Összegyúrjuk lisztes kézzel, majd letakarjuk és meleg helyen egy órán át a duplájára kelesztjük. Ekkor előmelegítjük a sütőt, és kenyértésztát átgyúrjuk-dagasztjuk pár percen keresztül, majd formázzuk. Így megformázva még beleforgathatjuk magvakba (pl. szezám-, napraforgómag), nagyon finom lesz, így azok is megpirulnak. Olajozott kenyérformába/jénaiba tesszük, és amíg melegszik a sütő, ezt is meleg helyen kelesztjük még kb.15 percig. Sütési ideje olyan 45-50 perc, sütőtől függ a hőfok, szép barnára süssük (én az elején max. hőfokon szoktam addig amíg szép színe lesz, majd a végén takarékon addig, amíg le nem telik az ideje). Melegen nem érdemes enni, pedig akkor milyen finom! :/ :)
Tipp: a sütő aljába egy fazékba/másik tepsibe tehetünk vizet, így a párolgás miatt a kenyér is puhább lesz. Amikor elkészült, még először kemény a héja, de ha letakarjuk konyharuhával, mire kihűl, puhább lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése