Tejszínes-sajtos gnocchi (Gnocchi di formaggio)

Úgy döntöttem, hogy minden hónapban más és más nemzeti ételt fogok kipróbálni, így a február az olasz konyha hónapja. Következik pár olaszos étel, mi eddig nagyon élvezzük (nem hiába, tudnak ezek az olaszok ;) )

A gnocchi, szokták magyar krumplinudlinak hívni, talán a formájától, és az ízesítésétől lesz igazán olasz. Két videót érdemes megnézni, hogy könnyebb legyen elkészíteni: ez az egyik (kattints) és a másik linkje. 

Akkor érdemes neki kezdeni, ha van bőven időnk, de a végeredmény mindenképpen megéri! Ez egy négy fős adag. 

Hozzávalók - gnocchihoz:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
  • 1 tojás


Öntet:

  • 4 dl tejszín (10%-os)
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 ek liszt
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • szárított petrezselyemlevél


A krumplit sós vízben megfőzzük, és még melegen (ehhez egy jó módszer az első videóban!) meghámozzuk, pürésítjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és egy tojást. Egyenletes tésztává gyúrjuk, és egy órát pihentetjük letakarva. Majd 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán másfélcenti vastag "kígyókat" nyújtunk belőle, és egy éles szélű eszközzel (én egy fém lapos kiszedőkanállal csináltam) felszabdaljuk. Lisztbe görgetjük őket, majd egy villa segítségével elkészítjük a gnocchi-formát (lásd videó!). Forrásban levő, sós vízbe tesszük (egy nagyobb lábasba a fele egyszerre belefér). Miután feljöttek a víz tetejére, még főzzük 5 percig, majd a víz lecsöpögtetése után tegyük tálcára, hogy kihűljenek. 

Az öntethez: 1 kanál olajban 1 kanál lisztet lassú tűzön megpirítunk, amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és nem sokkal utána 4 dl tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, tehetünk hozzá szárított petrezselymet (szerettem volna valami színt vinni bele, és jól illik hozzá), és belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot. Amikor a sajt is elolvadt, közepesen sűrű masszát kapunk. Olajozott jénaiba/tűzálló tálba tegyünk egy sor gnocchit, ezt fedjük be a tejszínes öntettel, és ezt így folytassuk, amíg el nem fogy (nekem 3 réteg lett). A tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, a sajt pirulásáig sütjük - kb. 35-40 perc. Tálaljuk koktélparadicsommal, vagy paradicsomsalátával, vagy, ha igazán olaszosak akarunk maradni, Caprese salátával :)

Tipp: legközelebb spenótlevelekkel is ki szeretném próbálni, a petrezselyem helyett.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések