Újhagymás babpörkölt
A múltkori lencsepörkölt adta az ötletet. Az elkészítés is hasonló. 2 főnek bőséges adag.
- 25 dkg szárazbab
- 1 fél fej vöröshagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 ek liszt
- 1 ek-nyi füstölt gabonakolász
- 3 db babérlevél
- csipet pirospaprika
- só, vegeta ízlés szerint
A babot előző éjszaka beáztatjuk. Másnap leszűrjük, egy lábasban felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Az első forrás után leöntjük a "habos" vizet róla, átmossuk (ezáltal a puffasztó hatást tudjuk csökkenteni). Újra felöntjük vízzel, mostmár ízesítjük sóval, babérlevéllel, és fedő nélkül puhára főzzük (kb. 30 perc). A pörkölt alapot elkészítjük: a hagymát olaj és víz keverékén üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, feldarabolt paradicsomot és újhagymát, a zúzott fokhagymát, a gabonakolbászt, és megsózzuk. Amikor a paradicsom szétfőtt (közben kell a vizet pótolni), hozzákeverjük a leszűrt babot is. Ha szaftosabbra szeretnénk, akkor még kb. 1 dl vizet tegyünk hozzá és szórjuk meg 2 ek liszttel, és keverjük addig, amíg szépen besűrűsödik. A köret gersli (hántolt árpa) volt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése