Pizzetta
Egy belvárosi vendéglőben ettünk nagyon finom pizzettát, szerettem volna elkészíteni. (egyébként nem lett olyan az íze pont, így még tovább keresem a megoldást.) Tipikus olasz étel (ahogyan a vendéglő is), így olasz oldalon kerestem a receptet. Végülis csak annyiban tér el a tésztája bármelyik másik kelt kenyértésztától, hogy olívaolaj van benne. 8 db készül ebből a mennyiségből, vagy 4 db és egy kenyér.
- 50 dkg liszt (ebből 15 dkg teljes kiőrlésű)
- 3 dl víz
- 5 dkg (80 ml) olívaolaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor/méz
- 1,5 kk só
Az élesztőt cukor vagy méz hozzáadásával a 3 dl vízben
felfuttatjuk pár perc alatt. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, olajat, sót,
és összegyúrjuk. Ha ragad, nehezen gyúrható, még lisztet adjunk hozzá.1 órán keresztül meleg helyen, letakarva a duplájára
kelesztjük. Majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra, kb. 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 15 percre. Addig a sütőt előmelegítjük. Ha megkeltek, tetszés szerint rárakjuk a feltétet. (bazsalikomos paradicsomszósz, bazsalikomlevél, sajt). 15-20 percig sütjük nagy hőfokon.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése