Félbarna kenyér

Fele arányban teljes kiőrlésű liszt, az egészségesség jegyében.. Igyekszem az arányt egyre inkább errefelé billenteni, eddig csak minimálisan használtam. Attól féltem, hogy nagyon tömény lesz, de nem! Nagyon puha, finom! Talán az a titka, hogy sütés még a tepsiben is keleszteni kell legalább negyed órát.

Hozzávalók:
  • 25 dkg fehér liszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor/méz
  • 3 dl víz
  • fél dl olaj (kb.40g)
  • 2 kk só
  • 2 ek-nyi darált magvak
Az élesztőt cukor vagy méz hozzáadásával 3 dl langyos vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, darált olajos magvakat, sót, és az olajat (mostanában olívaolajat teszek a kenyérbe). Ha még kell, lisztet tegyünk hozzá, hogy ne ragadjon. Jól átgyúrjuk, pár percig dagasztjuk. Meleg helyen letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán két részre vesszük és kenyér formát gyúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét bevagdaljuk, 20 percig kelni hagyjuk. Addig előmelegítjük a sütőt. Érdemes a sütő aljába lábasba vizet tenni, hogy párologjon sütés közben, így puhább lesz a kenyér. 45-50 percig, először nagy lángon, majd kisebb hőfokon sütjük (sütőtől függ, az a lényeg, hogy legalább 45 perc legyen és szép színe, így biztosan átsül).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések