Vegán vadas krumpligombóccal

Ez egy nagyon kiadós, egészséges egytálétel, az egyik új kedvencünk. Kissé hosszadalmas az elkészítés, de megéri, és akkor már két napra valót készítettem, vagyis ez 4 személyre szóló adag.

Hozzávalók:
  • szójaszeletek

Vadasmártás:
  • 2 db krumpli
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • kisebb vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 db babérlevél
  • 1 kk lestyán
  • 2 ek sörélesztőpehely (elhagyható)
  • só ízlés szerint

Krumpligombóc:
  • 80 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt

A szójaszeleteket (vagy akár készíthetjük szejtánból is) sós, vegetás vízben fél órán keresztül főzzük, majd leszűrjük. Olajozott tepsibe tesszük, megsózzuk (tehetünk mellé hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot is, sülten nagyon finomak lesznek), és előmelegített sütőben mindkét oldalukat megpirítjuk. (kb. 45 perc)

Az apróra darabolt vöröshagymát olaj és víz keverékén megpároljuk, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát. Pár kavarás erejéig dinszteljük őket együtt, majd a felkockázott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, krumpli) is beletesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük lestyánnal, babérlevéllel, egy kevés mustárral, sóval. Amikor a zöldségek megpuhultak, turmixgépbe kanalazzuk őket, a főzővizet félrerakjuk. Ekkor adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet is. Krémes állagúra turmixoljuk, folyamatosan adagolva hozzá a főzővizet, amíg elérjük a megfelelő állagot. (nekem kb. mind belement, még egy kis vizet is adtam hozzá. Azzal számoljunk, hogy egy kicsit a krumpli másnapra sűríteni fogja. Botmixerrel is készíthetjük, szerintem úgy nem lesz olyan krémes). Ezzel el is készültünk.

A krumplit sós vízben puhára főzzük. Meghámozzuk és krumplinyomóval pépesítjük, vagy lereszeljük (sajtreszelőn). Amikor kihűlt, megsózzuk és teszünk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz (nekem most elég volt 20 dkg, a krumpli eléggé "ragadt"). A képen látható módon össze fog állni a tészta. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle és forrásban levő vízbe tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 10 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsöpögtetjük. 

El is készült minden, tálaljuk ízlésesen, váljon egészségünkre ez a szuper étel :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések