Szakállas pogácsa

Egy igazi vendégváró különlegesség, vagy akár a hétköznapok feldobására is nagyon alkalmas :) Bonyolultnak tűnik, de mivel nem kelt tésztából készül, így viszonylag hamar elkészül. Másrészt sok lesz belőle, és elég laktató 1 bd is, így jó esetben pár napig kitart. :) Apróséf oldalról való a recept, pár módosítással.

Hozzávalók - tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás (egy kis részt a sárgájából vegyünk ki)
  • 3 ek tejföl
  • 1 kk só


Sajtkrémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg sajt
  • 1 ek margarin


  • tojás sárgája a kenéshez
  • reszelt sajt a díszítéshez



A tésztát elkészítjük: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a tojást (úgy csináltam, hogy a sárgájából egy kis részt kivettem, amit félretettem a kenéshez), és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta, ne morzsolódjon. Majd hűtőbe tesszük letakarva fél órára (vagy 1-re, én siettem, és elégnek bizonyult a fél is). Közben elkészítjük a krémet: egy lábasban a tejet csomómentesre keverjük a liszttel és a reszelt sajttal. Sózzuk, és felforraljuk, folyamatosan kevergetjük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor félrehúzzuk, hozzáadjuk a margarint, amikor felolvadt, jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, 4-5 mm-es vékonyra. Pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a felének a tetejét lekenjük a felvert tojás sárgájával (ezek kerülnek majd felülre), és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt mindkét oldalukat addig sütjük, amíg szépen megpirul. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd a krémmel összeragasztjuk. Annyi krém kell két pogácsa közé, hogy a szélén kicsit kijöjjön. Reszelt sajtba forgatjuk, így szép "szakállas" lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések