Szakállas pogácsa
Egy igazi vendégváró különlegesség, vagy akár a hétköznapok feldobására is nagyon alkalmas :) Bonyolultnak tűnik, de mivel nem kelt tésztából készül, így viszonylag hamar elkészül. Másrészt sok lesz belőle, és elég laktató 1 bd is, így jó esetben pár napig kitart. :) Apróséf oldalról való a recept, pár módosítással.
Hozzávalók - tészta:
Sajtkrémhez:
- 2,5 dl tej
- 4 dkg liszt
- 4 dkg sajt
- 1 ek margarin
- só
- tojás sárgája a kenéshez
- reszelt sajt a díszítéshez
A tésztát elkészítjük: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a tojást (úgy csináltam, hogy a sárgájából egy kis részt kivettem, amit félretettem a kenéshez), és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta, ne morzsolódjon. Majd hűtőbe tesszük letakarva fél órára (vagy 1-re, én siettem, és elégnek bizonyult a fél is). Közben elkészítjük a krémet: egy lábasban a tejet csomómentesre keverjük a liszttel és a reszelt sajttal. Sózzuk, és felforraljuk, folyamatosan kevergetjük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor félrehúzzuk, hozzáadjuk a margarint, amikor felolvadt, jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint sózzuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, 4-5 mm-es vékonyra. Pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a felének a tetejét lekenjük a felvert tojás sárgájával (ezek kerülnek majd felülre), és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt mindkét oldalukat addig sütjük, amíg szépen megpirul. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd a krémmel összeragasztjuk. Annyi krém kell két pogácsa közé, hogy a szélén kicsit kijöjjön. Reszelt sajtba forgatjuk, így szép "szakállas" lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése