Rákóczi túrós
Egy klasszikus kedvenc, sok sok túróval :) Nem is olyan nehéz elkészíteni, mint gondoltam eddig. Az alaprecept Apróséf oldalról való.
Hozzávalók:
Linzer alap:
Túrótöltelék:
Díszítés:
Hozzávalók:
Linzer alap:
- 15 dkg liszt (ebből 5 dkg teljes őrlésű)
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- szükség szerint 1-2 ek tejföl
- + baracklekvár a kenéshez
Túrótöltelék:
Díszítés:
- 2 db tojásfehérje
- 2 dkg porcukor
- pár csepp citromlé
- baracklekvár
Linzertésztát készítünk a liszt, porcukor és vaj összemorzsolásával. Ha teljes őrlésű lisztet is használunk, ahhoz, hogy összeálljon a tészta, tejfölre is lesz szükség - egyébként nem. Addig adagoljuk hozzá a tejfölt, amíg nyújtható tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük legalább fél órára. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és egy kb. 20*30-as méretű, sütőpapírral bélelt/kiolajozott sütőformába helyezzük. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg kezd barnulni a teteje (sütőtől függ, nálam kb. 15-20 perc). Addig elkészítjük a túrótölteléket: mixerrel a túrót, tojást, búzadarát, cukrot, a reszelt citrom héját és egy csipet sót jól összekeverünk. Amikor megsült félig a linzeralap, lekenjük baracklekvárral és rásimítjuk a túrótölteléket. Visszatesszük sülni, nagy hőfokon addig, amíg a túró kezd pirulni (kb. 35-40 perc). Ezalatt elkészítjük a díszítést: tojásfehérjét kemény habbá verjük, amikor már megszilárdult, hozzáadjuk fokozatosan a porcukrot, és a pár csepp citromlét, habverővel jól eldolgozzuk. Habzsákba tesszük és amint kész a süti, tojáshabcsíkokkal díszítjük. A csíkok között pedig baracklekvárral megkenjük (kicsit folyt a lekvár, úgyhogy azt is habzsákba tudtam tölteni, így díszítettem). Visszatesszük a sütőbe, kb. 10 perc alatt a teteje is megsül, a tojáshab kissé megbarnul. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és fogyasszuk :) A maradék tojáshabból kis lángon, kissé nyitott ajtónál habcsókokat is készíthetünk. Addig "szárítsuk", amíg elég kemény lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése