Ízletes, tartalmas bableves

Egy újabb klasszikus, bőséges ízvilággal. Talán a legfontosabb összetevője a füstölt gabonakolbász (bioboltban is beszerezhető, nekünk Anyósomék hozták, egyenesen a gyártótól). Amikor megvesszük, lefagyasztjuk, és így sokáig eltartható. Ha kell a főzéshez, egy keveset levágunk belőle, majd mehet is vissza a fagyasztóba. A levesek, főzelékek ízét nagyon feldobja.

Hozzávalók:

  • 30 dkg bab (előző este beáztatva)
  • 1 közepes krumpli (elhagyható)
  • 1 szál sárgarépa (elhagyható)
  • 1 szál fehérrépa + leveszöld (elhagyható)
  • 2 cikk fokhagyma
  • fél pohár tejföl
  • 3 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 kk vegeta
  • 1 ek petrezselyem
  • 3 ek-nyi gabonakolbász
  • 5 db babérlevél
  • 1 ek mustár
  • só ízlés szerint

A babot átmossuk és sós vízben felforraljuk. Ha felforrt, leöntjük a levét és újat teszünk rá (így csökken a puffasztó hatása). Ezt ízesítjük: az egyik cikk fokhagymával, füstölt gabonakolbásszal, sóval, vegetával, babérlevéllel, petrezselyemlevéllel. Ha óriásbabot használunk, akkor így önmagában főzzük 10-15 percet, hogy legyen ideje megpuhulni. Majd hozzáadjuk a feldarabolt krumplit és répát is. Puhára főzzük őket (kb. 30 perc), addig elkészítjük a rántást: olajon a lisztet megpirítjuk, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát. Még kb. fél percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és 2 dl hideg vízzel fokozatosan felöntjük, jól kikeverjük csomómentesre. Ezután belekeverjük a tejfölt és egy kevés mustárt is. Amikor a levesünk összetevői már puhák, a kész rántást hozzáadjuk. Felforraljuk és pár percig főzzük még.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések