2015. december 2., szerda

Vegán kókuszos zabpelyhes süti

Ennek elég hosszú története van: először is házi kókusztej készült, aminek a maradéka lett a kókuszmassza, amit fel szerettem volna használni. Azután nézegettem a recepteket, de egyik sem olyan volt, amilyenre vágytam. Így alakult ki egy teljesen új változat (ilyet még nem csináltam, de hála a JóIstennek, aki tud minden helyzetre bölcsességet adni!) Minden szépen összeállt, megsült, és drága Férjem díjazta a munkából hazajövet :)

Egy kisebb gondot okozhat, hogy tudtommal csak Szerbiában lehet kapni Rogać nevű készítményt, ami egyébként karob, csak szemcsésebb, kevésbé őrölt formában, nincs is olyan intenzív íze. Természetesen lehet helyettesíteni: fél bögre Rogać helyett teljes kiőrlésű liszt + 3 ek karobpor. Így még nem próbáltam, lehet, hogy több lisztet is elbír, az a lényeg, hogy végeredményében a tészta sűrű, de folyékony állagú legyen.

Hozzávalók - tészta:

  • fél bögre zabpehely
  • fél bögre Rogac
  • fél bögre teljes kiőrlésű liszt
  • fél bögre cukor
  • egyharmad bögre olivaolaj
  • fél bögre víz
  • 1 marék mazsola
  • 1 kk szódabikarbóna


Hozzávalók - kókusztöltelék:

  • 1,5 bögre maradék kókuszmassza (ha nem csináltunk előtte tejet, akkor kókuszreszelék)
  • 3 ek kukoricakeményítő 2 dl hideg vízben elkeverve
  • méz, cukor, van. cukor ízlés szerint
  • csipet só
  • 2-3 ek búzadara - annyi, hogy sűrű legyen (gluténmentes változatban ez elhagyható, a kukoricakeményítő adagját kell helyette megemelni)


Hozzávalók - máz:

  • 1 dl víz - 1 ek liszt/kukoricakeményítő
  • 2 ek karob 2 ek cukor 1 ek kókuszzsír


A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd az olivaolajat és a vizet hozzáadjuk. A végeredmény legyen folyékony, de sűrű állagú, szükség szerint adjunk még hozzá vizet, illetve zabpelyhet vagy lisztet. Sütőpapírral bélelt, magas falú sütőformába öntjük a tészta kétharmadát és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. 

Addig elkészítjük a kókusztölteléket: összeállítjuk a hozzávalókat, ízesítjük. A végeredmény egy jól kenhető massza legyen. Ha a tészta teteje megkeményedett (nem kell még, hogy teljesen átsüljön), akkor rákenjük a kókuszmasszát, és a maradék tésztát elsimítjuka tetején. Visszatesszük még 35-40 percre, közepes lángú sütésre. Ha minden jól megszilárdul - ez kb. 1 óra sütés után már feltételezhető :) - kivesszük, a sütőpapírral együtt kiemeljük a formából és hagyjuk kihűlni. 

Eközben elkészítjük a mázat: 1 dl hideg vízben elkeverjük a lisztet, felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a karobport, cukrot, kókuszzsírt, és rásimítjuk a sütire. Megvárjuk, amíg minden egészen kihűl, szeleteljük és elfogyasztjuk :)

Mentaszörp

Igazán jó frissítő, a bodzaszörp után a második legjobb - legalábbis mi így gondoljuk. Tartósítószer nélkül készítettem, mélyhűtőben tárolv...