Fánk

Ez az első, és egy nagyon egyszerű recepttel sikerélményem is lett. Nosalty oldalon találtam, az elkészítése egyszerű, a tésztája laza.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt 
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 7 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • csipet só


  • olaj a sütéshoz
  • porcukor, lekvár


Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk 1 ek. cukorral kb. 10 perc alatt. Ezután egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, tojás-sárgáját, a csipet sót, a többi cukrot, a szobahőmérsékletű margarint (erre későn jöttem rá, úgyhogy egy kis időre mikróba tettem, hogy megpuhuljon). Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, jó alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen 1 óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kb.1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval szaggatjuk, és a korongok közepébe hüvelykujjal mélyedést csinálunk úgy, hogy ne szakadjon át. 15-20 percig állni hagyjuk, addig egy magasabb falú teflonban az olajat felmelegítjük. A fánkokat fejjel lefelé tesszük bele, tehát az az oldaluk lesz felfelé, ami a deszkán volt. Letakarjuk, és kb. 2 percig egyik felét, majd letakarás nélkül 2 percig a másik felét is szép világosbarnára sütjük (ne legyen túl forró az olaj, hogy át tudjon sülni és ne égjen meg). Szalvétára tegyük, hogy az olaj lecsepegjen. Porcukorral meghintve, lekvárral fogyasszuk :) 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések