Zserbó-szívsüti
Az
újabb ünnepi süti, a hagyományos kelt tészta alappal, az ötlet az egyik
kedvenc oldalamról való. Kicsit időigényes, de megéri :) Én 5 db-ig
jutottam, mert betelt a tepsi, és elfogyott az időm és a türelmem :) A
többi tésztából kalács lett, de ebből a mennyiségből 14-16 db szívet
lehetne készíteni.
Hozzávalók - tésztához:
- 1 kg liszt (+/- 10 dkg)
ebből 30 dkg teljes őrlésű - 7 dl víz
- 5 dkg élesztő
- 2 ek olaj
- 2 ek méz
- 2 tojás
- 1 kk só
- (őrölt magvak)
Töltelékhez:
- lekvár
- dió
Az
élesztőt 7 dl langyos vízben, méz hozzáadásával megfuttatjuk. Egy nagy
keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az olajat, sót, még mézet vagy cukrot
tehetünk hozzá. A két tojást is belekeverjük - ettől kicsit omlósabb lesz a tészta, de elhagyható. A kétféle liszt hozzáadásával
rugalmas tésztát gyúrunk, néhány kanál őrölt magvakkal tartalmasabbá
tehetjük. Jó, ha pár percig dagasztjuk, majd letakarva 1 órát
pihentetjük, duplájára kelesztjük. Ha van időnk, többször is
megtehetjük, hogy átgyúrás után még 1 órát kelesztjük. Ha
nem akkor, kisebb ökölnyi adagokat szaggatunk belőle, vékonyra
kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral és darált diót szórunk rá (vagy bármi
egyéb tölteléket). Feltekerjük, mint a palacsintát. Így félbe hajtjuk,
egymás felett legyen a két szár. A hajlított részt hosszában bevágjuk, de
nem teljesen a végéig, hogy legyen, ami összefogja. Szív alakúvá
kifordítjuk a két részt, sütőpapírral
bélelt tepsibe tesszük. Lekenhetjük tojással, megszórhatjuk vaniliás
cukorral. Ha az utolsót is megcsináltuk, pár percig állni hagyjuk őket,
majd előmelegített sütőben 30 perc alatt, pirulásig sütjük. Ha
olvasztunk csokit a tetejére, olyan lesz, mintha zserbót ennénk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése