Virág kalács

Vacsorára készült, gyümölccsel és banánturmixxal fogyasztottuk. Nem éppen a könnyű vacsora jellemzője, de különleges hétköznapi este volt. Reggelire javasolnám inkább :) Azért szeretem a kenyér receptjét, mert egy kis kreativitással bármihez felhasználható. Most is úgy történt, hogy kenyérre szükség volt amúgy is, ezért nagy adagot gyúrtam be. Kelesztés után az egyik feléből kenyér, a másikból kalács lett.


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt (+/- 10 dkg)
  • ebből ~ 30 dkg teljes őrlésű
  • 7 dl víz (tej)
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek olaj
  • 1-2 ek méz
  • 1 ek só
  • tojás a kenéshez
  • 1 ek margarin
  • 2 ek cukor
  • 2 ek karob
  • 1 kk fahéj

Az élesztőt méz hozzáadásával langyos vízben felfuttatjuk 10-15 perc alatt. Ha csak kalácsot készítünk ebből az adagból, akkor adhatunk hozzá több mézet, és víz helyett használhatunk tejet. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, olajat, sót, és pár percig dagasztjuk géppel, vagy kézzel jól összedolgozzuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát, kettőt félrerakunk. A maradék kettőt külön kinyújtjuk ujjnyi vékonyra, kör alakúra. Olvasztott margarinhoz keverünk cukrot, karobport, fahéjat, amit az egyik körre kenünk egyenletesen. Ráborítjuk a másik kinyújtott lapunkat. A közepére tegyünk egy kisebb poharat. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, mert később már nehéz lesz mozgatni. Váguk a kört 16 egyenlő cikkre úgy, hogy a közepe maradjon egyben. (én csak 8 szeletre vágtam, ahogy a képen is látszik, de szebb a 16 szeletes). Két egymás melletti szeletet kezdjünk el egymással ellentétes irányba csavarni. Így csavarjunk mindegyiken. A végén lekenhetjük tojással a tetejét, és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt közepes lángon barnulásig süssük. A maradék tésztából még egy kalácsot készíthetünk.

Tipp: készíthetjük nutellával, dióval, mákkal, lekvárral is. Nem lehet megunni készítőként és elfogyasztóként sem :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések