Káposztás lángos


Általában akkor készítek ilyet, ha káposztás tészta is van. Az ahhoz elkészített káposzta egy kisebb részét félrerakom a lángoshoz. 

Hozzávalók

  • 20 dkg káposzta
  • 1 ek olaj
  • 2 ek cukor
  • kenyértészta

A nyers káposztát lereszeljük (uborkareszelőn) megsózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Az olajban megpirítjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát és többszöri keveréssel puhára pirítjuk, barnulásig. Amikor le akar égni, kevés vizet adjunk hozzá. A kenyértésztát elkészítjük, * ökölnyi darabokat szaggatunk belőle, amit kör alakúra nyújtunk. Ennek a közepére teszünk a káposztából. Egy másik kör alakú tésztát ráterítünk. A kör szélét, ahol össze fog érni a kettő, érdemes megkenni vízzel, akkor jobban összeragad. Óvatosan vékonyabbra nyújtjuk, majd 15 perc pihentetés után olajozott teflonban mindkét oldalát kis lángon megsütjük.

* Egy másik módszer (jobb): a tésztát két részre osztjuk, négyzet alakúra kinyújtjuk mindkettőt. 3x3-as kis négyzeteket képzeljünk el (kép), ennek megfelelően a négyzetek közepére 9 halomban szétosztjuk a párolt káposztát. Leterítjük a másik kinyújtott tésztával, és éles késsel 9 egyenlő négyzetre vágjuk. A széleit összenyomjuk. Hagyjuk kelni, majd sütés előtt nyújtófával vékonyra nyújtjuk -így kicsit belenyomódik a tésztába a káposzta, és a vékonyabb lángos könnyebben átsül, illetve ilyenkor lehet formázni, hogy kör alakúvá váljon :) A képen látható lángosoknál ez az utolsó folyamat kimaradt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések