Zakuszka (babos) télre

Hálásak vagyunk a Teremtőnek, mert a pritaminpaprika-bokrok csak úgy ontják magukból a szebbnél szebb termést. Október eleje van, és a fólia alatt még mindig élnek. A szüretelés után ez a pástétom készült. A zakuszka erdélyi eredetű, padlizsánból is készítik. Ebből a mennyiségből (ami még éppen belefért a legnagyobb lábasba) 6 nagy és 3 kis üveg lett. Az üvegek alapos tisztítása után tartósításhoz a szárazdunsztot használtam. Ízletes pástétom, a legjobb, ha pirítosra kenjük.

Hozzávalók
  • 1 kg kápia/pritaminpaprika (tisztítás után)
  • 1 kg szárazbab
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 5 dl paradicsomlé / -sűrítmény
  • 5 dl l olaj
  • babérlevél (5-6 db)
  • só (kb. 4 ek)
  • (egy jó húsdaráló)
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, átmossuk és feltesszük főni. Amikor felforrt, ezt az első vizet leöntjük róla. Így csökkenthetjük az emésztési zavart okozó hatást (ezt általában minden hüvelyesnél meg szoktuk csinálni). Felengedjük újra vízzel, sózzuk és puhulásig főzzük (nálam kb. másfél óra volt). A répát is kisebb darabokra vágjuk és puhára főzzük. Közben a paprikát és a vöröshagymát megmossuk, külön tálba összeaprítjuk (húsdarálóval). A hagymát olaj és víz keverékén megpároljuk. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, főzzük őket együtt tovább. A babot és a sárgarépát pürésítjük (ezt krumplinyomóval csináltam), hozzáöntjük a hagyma és paprika keverékéhez. Ízesítjük babérlevéllel, sóval, hozzáadjuk a paradicsomlevet és a maradék olajat. Jól elkeverjük és még körülbelül 1 órán keresztül, gyakori kavarás mellett főzzük. Könnyen leég. Eközben jó alaposan megtisztítjuk az üvegeket, tetőket. Miközben a pástétom fő még, megtöltjük az üvegeket, és amilyen gyorsan lehet száraz dunsztba tesszük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések