Teljes őrlésű lisztek

Általában kétféle liszt található otthon - egy 'fehér' és egy 'barna'. Mi csak így hívjuk. Tudtam, hogy a 'barna' egészségesebb, de hogy miért, és hogy ennyivel, az csak most döbbentett meg. 

A gabonák őrlésekor a legtovább, a legfinomabb állagúra történő feldolgozás során kapjuk a fehér = finomlisztet. Ebben az eljárásban azonban a gabonamagvaknak csak a belső része kerül feldolgozásra. Így szinte az össze jó hatásától megfosztják: elvész a gabonák rost-, fehérje, olaj-, és B-vitamin tartalmának nagy része. A finomított liszt egyetlen előnye, hogy minőségét így hosszabb ideig meg tudja őrizni. És talán még egy előnye van: a felhasználás során a sütemény/kenyér laza állagú lesz tőle.

A teljes őrlésű liszt előállítása során a gabona teljes egészében feldolgozásra kerül. Ezért az élettani értéke sokkal magasabb, rosttartalma, egészségvédő szerepe is jelentős. A liszt állaga durvább, sötétebb a színe, és a készítendő tésztánk is tartalmasabb és sűrűbb lesz tőle. 

Összehasonlítva a kétféle lisztet: (a teljes őrlésű liszt a bordó, a fehér liszt a sárga színű egyenes)



Ezen kívül A- és E-vitamint csak a teljes őrlésű lisztek tartalmaznak. 

Tipp: használjuk vegyesen a kétféle lisztet, így könnyebb lesz megszokni a teljes őrlésű liszt sűrűbb állagát és jellegzetes ízét (mert az is van, szokás kérdése.. mi szeretjük, de azért kellett idő a megszokásra). Kenyérbe, süteménybe ált 1/3 rész teljes őrlésű és 2/3 rész finomlisztet teszünk, így hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz is. Nokedlit, palacsintát is készíthetjük a kétféle liszt keverékéből. Ízlés és kísérletezés segít a finom és még egészséges arány megtalálásában. Hajrá :)

Receptekben itt található:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések