Tejfölös-magvas pogácsa

Hozzávalók 
  • 50 dkg liszt (ebben 40 dkg fehér, 10 dkg tönköly)
  • 25 dkg margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • magvak (szezám, len, napraforgó)
  • cukor
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy kis kanál cukor hozzáadásával. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd összekeverjük a tejföllel, sóval, felfuttatott élesztővel. Ne legyen túl kemény, de jól formázható. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, kinyújtjuk, megszórjuk a magvakkal. Hajtogatjuk: a tészta egyik oldalsó oldalának egyharmad részét behajtjuk, úgy, hogy a másik oldalon is maradjon egyharmad rész. Ezt ráhajtjuk az előzőre.  Fentről is elvégezzük ugyanezt. Ezt még kétszer megcsináljuk 20-20 perces pihentetések után. Majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Ha megszórjuk maggal a tetejét, előtte vízzel vagy tojással kenjük le. Sütőpapírral bélelt tepsiben is pihenjen fél órát, majd előmelegített sütőben nagy lángon 25-30 percig sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések