Tejfölös-magvas pogácsa
Hozzávalók
- 50 dkg liszt (ebben 40 dkg fehér, 10 dkg tönköly)
- 25 dkg margarin
- 1 pohár tejföl
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- magvak (szezám, len, napraforgó)
- só
- cukor
Az élesztőt
langyos tejben felfuttatjuk egy kis kanál cukor hozzáadásával. A lisztet
a margarinnal elmorzsoljuk,
majd összekeverjük a tejföllel, sóval, felfuttatott élesztővel.
Ne legyen túl kemény, de jól formázható. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük. Átgyúrjuk, kinyújtjuk, megszórjuk a magvakkal. Hajtogatjuk: a
tészta egyik oldalsó oldalának egyharmad részét behajtjuk, úgy, hogy a
másik oldalon is maradjon egyharmad rész. Ezt ráhajtjuk az előzőre.
Fentről is elvégezzük ugyanezt. Ezt még kétszer megcsináljuk 20-20
perces
pihentetések után. Majd a tésztát ujjnyi
vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk, és apró pogácsákat szaggatunk
belőle. Ha megszórjuk maggal a tetejét, előtte vízzel vagy tojással
kenjük le. Sütőpapírral bélelt tepsiben is pihenjen fél órát, majd
előmelegített sütőben nagy lángon 25-30
percig sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése