Ugrás a fő tartalomra
Sós péksütemény-alaprecept
Ez az alaprecept, általában dupla adagot készítek. Így többféle dolgot is lehet készíteni belőle, ha már egyszer nekiálltunk gyúrni, dagasztani.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (teljes kiőrlésű is - ált. 15 dkg)
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl víz
- 0,5 dl olaj
- só
- cukor / méz
A dupla adaghoz:
- 1 kg liszt (teljes kiőrlésű is)
- 5 dkg élesztő
- 6 dl víz
- 1 dl olaj
- só
- cukor
Az élesztőt langyos, cukros vagy mézes vízben
felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat, rugalmas tésztát
gyúrunk. Meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk.
Tipp: A tészta állhat tovább is, mint 1 óra, de akkor óránként legalább egyszer át kell gyúrni. Minél többször megkel, annál puhább tésztát kapunk.
Különféle magvakkal is tartalmasabbá tehetjük a tésztát. A len- és szezámmagot érdemes mindig őrölt állapotban hozzáadni. Így az emésztés során több fel tud szívódni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése