Sós péksütemény-alaprecept

Pizzás kifli
Ez az alaprecept, általában dupla adagot készítek. Így többféle dolgot is lehet készíteni belőle, ha már egyszer nekiálltunk gyúrni, dagasztani.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (teljes kiőrlésű is - ált. 15 dkg)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • cukor / méz
Lángos
A dupla adaghoz: 
  • 1 kg liszt (teljes kiőrlésű is)
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl víz
  • 1 dl olaj
  • cukor 
Az élesztőt langyos, cukros vagy mézes vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat, rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk. 

Tipp: A tészta állhat tovább is, mint 1 óra, de akkor óránként legalább egyszer át kell gyúrni. Minél többször megkel, annál puhább tésztát kapunk.

Különféle magvakkal is tartalmasabbá tehetjük a tésztát. A len- és szezámmagot érdemes mindig őrölt állapotban hozzáadni. Így az emésztés során több fel tud szívódni.

Bagett
Pizza

Zsemle



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések