Répatorta
A répatortát régóta ki szerettem volna próbálni. Megadta a végső motivációt a Kedvesemtől kapott répa-marcipán :) Megtaláltam az egyetlen élesztős receptet a Hamihami oldalon. Köleskrém készült a tetejére, ami nagyon jól harmonizált a répatorta ízével (nem gondoltam volna) és nem utolsó sorban az egyik legegészségesebb gabona :) Így egy szelet is eléggé laktató volt. A krém állaga is megfelelő lett, épp elég sűrű és épp eléggé megszilárdult. Még sokszor szeretnék ilyet csinálni :)
Hozzávalók:
- 25 dkg répa
- 10 dkg cukor
- 5 dkg liszt (teljes őrlésű)
- 10 g instant élesztő
- 1 marék darált dió
- 2 db tojás
- 2 evőkanál olaj
- 1 kk fahéj
- 1 csipetnyi só
- fél csésze hántolt köles
- másfél csésze víz
- 3 ek méz
- csipet só
- (1 cs vaníliáscukor)
A répát karikára vágva puhára főzzük, és pépesítjük. A tojást és a cukrot habverővel keverjük 5 percig. Ehhez hozzáadjuk az összes hozzávalót (a répapürét is). Még keverjük, hogy egyenletes, folyékony tésztát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és nagy lángon, 25-30 perc alatt (tűpróbáig) megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: a kölest átmossuk és háromszoros vízben feltesszük főni. Kb.15 perc alatt felszívja a vizet és megpuhul, ekkor hozzáadjuk a mézet és egy csipet sót. Botmixerrel pépesítjük és a répatortát szépen befedjük vele. Marcipán helyett darált dióval is díszíthetjük.
Legközelebb grízes krémmel is kipróbálom: 8 ek búzadara, 2 ek liszt, 6 dl víz, 3 ek méz
Szia Szilvi!
VálaszTörlésEngem nagyon megihletett ez a torta, pénteken a bibliaköröseinknek szeretnék egy ilyet sütni. Az lenne a kérdésem, hogy a liszt az biztos, hogy 5 dkg, nem marad le egy 0 a végéről?
Puszi
Szia Kata:) ezen meglepődtem én is, de mindkét forrásreceptben 5 dkg-t írtak, annyit tettem bele én is. (úgy bőven számoltam azért) Mivel a répa dominál benne (de az ízében nem észrevehető) sütés közben nem fog teljesen kiszáradni a tészta, kicsit 'ragadós' marad. De ha 30 percig sül és megbarnul a széle, ettől függetlenül jól átsül. Puszi
TörlésKedves Szilvi!
VálaszTörlésKöszönöm a válaszodat! Elhiszem, hogy így van, csak elsőre furcsa volt. Még annyi lenne a kérdésem, hogy ez mekkora adag lett? Hány embernek, hány étkezésre volt elég?
Köszi Puszi
12 szelet volt, 4-en ettük, kb. 3 étkezésre. Eredetileg félbe szerettem volna vágni és a közepét megtölteni krémmel, de a tészta sűrűsége miatt az élesztő nem emel rajta sokat, vékony lesz. De köleskrémmel egy szelet is laktató :)
Törlés