A három fő tápanyagunk
Táplálékaink három fő összetevőből épülnek fel: szénhidrátok, fehérjék, zsírok. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz a következő arányban kell ezeknek az étrendünkben szerepelnie:
Fő források:
Szénhidrát: zöldség, gyümölcs, gabonafélék, (teljes kiőrlésű) lisztek
Zsírok: telített zsírok-állati eredetű; telítetlen zsírok-növényi eredetű; olajos magvak
Fehérje: (húsok), tojás, tej- és tejtermék, hüvelyesek (különösen a szója)
Szénhidrátok 50-60 %
Zsírok 25-30 %
Fehérjék 10-15 %
Fő források:
Szénhidrát: zöldség, gyümölcs, gabonafélék, (teljes kiőrlésű) lisztek
Zsírok: telített zsírok-állati eredetű; telítetlen zsírok-növényi eredetű; olajos magvak
Fehérje: (húsok), tojás, tej- és tejtermék, hüvelyesek (különösen a szója)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése